Wat is een damwand?

 

Een damwand is een waterkerende of grondkerende structuur met een grote variatie toepassingen. Hierbij kan je denken aan oevers, kanaal beschoeiing, stuwen, en nog veel meer.

Verschillende soorten materialen voor damwanden

Damwanden heb je in verschillende soorten materialen beschikbaar:

Deze verschillende soorten hebben allemaal hun eigen voordelen. De materialen van een damwand liggen aan de soort damwand die je wilt gebruiken, en het profiel dat je wilt inschakelen.

Om een goed ontwerp te maken zijn een aantal uitgangspunten van belang:

  1. Levensduur
  2. Kerende hoogte
  3. Bovenbelasting
  4. Beschikbaar budget
  5. Materiaal keuze opdrachtgever
  6. Omgeving

Na het vaststellen van de uitgangspunten kan je starten met het maken van een ontwerp.

Afmetingen en verankering

De afmetingen van een damwand verschillen natuurlijk van constructie tot constructie. Het hangt af van de te keren hoogte bijvoorbeeld, maar ook is de ondergrond bepalend voor de afmetingen van de palen. Laat dit dus berekenen door een professional zodat je een stevige constructie neerzet.

Er is echter wel de vuistregel dat 1/3de zich boven de grond en 2/3de zich onder de grond bevind.

Ook is het belangrijk dat de damwand stevig staat. Er komt veel druk op te staan, en het is dus belangrijk dat minstens elke 2 meter de damwand goed verankerd is.

Vergunningen voor damwanden

Het plaatsen van een damwand mag niet zomaar. In heel veel gevallen moet je een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een damwand. Er zijn verschillende vergunningen die gelden voor verschillende soorten waterlichamen, en voor verschillende regios. Je kunt de exacte vergunningen vinden op de officiele site van de overheid.

Bij het aanvragen komt veel kijken, vraag een professional daarom om hier bij te helpen.

MRS waterbouw kan voor een goed ontwerp zorgen op basis van 20 jaar ervaring en hiervoor de nodige constructie berekenen. Daarnaast verzorgen wij ook indien gewenst de vergunningaanvraag.

Heb je nog vragen? Laat het ons weten en we helpen je graag verder. 

Deel dit bericht, kies jouw platform!