Wat is eigenlijk een stalen damwand? Een stalen damwand is een grond- en/of waterkerende constructie, die bestaat uit een verticaal in de grond geplaatste wand. De wand bestaat uit losse elementen die door middel van een grond dicht slot met elkaar zijn verbonden. Een damwand wordt in de grond gebracht door heien, trillen of drukken. Stalen damwanden worden in vele (water)bouwkundige toepassingen gebruikt zoals:

  • Kademuur
  • Oeverbescherming
  • Bouwkuipen of bouwputten
  • Grondscheiding
  • Wanden ondergrondse constructies
Stalen damwand plaatsen

Stalen damwand constructies

U bent bij MRS Waterbouw aan het juiste adres voor advies en voor het plaatsen van de juiste damwand constructie. Elk project heeft een eigen oplossing; voor elk project of elke situatie is er een type stalen damwandprofiel het meest geschikt. MRS Waterbouw kan hierin een belangrijke partner zijn. Meer informatie kunt u op onze website lezen. U kunt uiteraard ook contact opnemen.

Warmgewalste of koud gevormde stalen damwand plaatsen?

Voor de constructies gebruikt MRS Waterbouw zowel warmgewalste als koud gevormde stalen damwand. Wat is het verschil tussen warmgewalst of koud gevormd? Het verschil tussen warm- en koud gewalst damwand zit in de productiewijze en de materiaaldikte.

Koudgewalst stalen damwand

Een koudgezette stalen damwand wordt geproduceerd bij omgevingstemperatuur door middel van een zetbank. Hierbij wordt plaatstaal geprofileerd tot damwandprofiel. Koudgezette damwanden kunnen een interessante optie zijn vanwege het weerstandsmoment, traagheidsmoment en in dikte. Dit is namelijk gelijkwaardig aan warmgewalste profielen.

Dit levert vaak een gewichtsbesparing op, die voordeel kan bieden in de prijs. Ook hebben koudgezette profielen als voordeel dat deze in hoogte en breedte zijn aan te passen. Koudgewalst damwand wordt geprofileerd uit breedbandstal en middels een koudvervormingsproces geproduceerd. Koudgewalst damwand is leverbaar in staaldikte van 3 tot 16 mm en wordt gebruikt in lichte tot middelzware grond- en waterkerende constructies.

Stalen damwand aanbrengen
Stalen damwand plaatsen

Warmgewalst stalen damwand

Warmgewalst damwand wordt geprofileerd in een walsproces met hoge temperaturen. Warmgewalst damwand is leverbaar in staaldikte tot ruim boven de 20 mm, zodat deze ook toegepast kan worden in zware en lange wamwandconstructies. Warmgewalst stalen damwand is geschikt voor de verwerking in zowel relatief lichte constructies als zware constructies. Koud gevormde stalen damwand is alleen inzetbaar voor relatief lichte constructies. Stalen damwand is in principe een grondkering en geen waterkering. Door middel van het aflassen van damwandsloten of het injecteren kan de waterdoorlatend van damwanden tot een minimum worden teruggebracht.

Allround specialist voor het plaatsen van stalen damwanden

Voor het aanbrengen en plaatsen van koude en wamgewalste stalen damwand is MRS Waterbouw de specialist. MRS Waterbouw heeft een uitgebreid en flexibel machinepark voor het plaatsen van stalen damwand, stalen buispalen en betonnen heipalen. Het machinepark bestaat uit diverse heistellingen, drukmachine/druk stelling en een grote verscheidenheid aan heiblokken en trilblokken.

Projecten: Damwanden

Meer weten over onze werkwijze? Wij vertellen je graag meer.

ontwerp

uitvoering

beheer&onderhoud

innovaties

MEER WETEN?
LAAT ONS U TERUG BELLEN.

VESTIGING

Schipholweg 957
2143 CE Boesingheliede
The Netherlands
+31 85 401 4115