Alternatieven voor een hardhouten damwand

 

De houten damwand wordt al vanaf begin 19de eeuw toegepast. Qua ontwerp is de damwand grotendeels hetzelfde gebleven, maar de materialen zijn door de jaren heen wel veranderd. Naald hout, wat in die tijd werd gebruikt, heeft boven water namelijk geen hoge levensduur, hierdoor zijn ze op zoek gegaan naar materialen die langer goed blijven.

In eerst instantie probeerde men het naaldhout te verduurzamen door het te impregneren, maar tegenwoordig wordt meestal een hardhouten damwand toegepast. Dit is sinds de jaren 90 de standaard geworden in waterbouw.

Maar tegenwoordig moet het verbruik van tropisch hardhout ook worden terug gedrongen. Dit zorgde voor een nieuwe zoektocht naar alternatieven. Tegenwoordig zijn er veel goede alternatieven voor het toepassen van hardhouten damwanden.

Hierbij kan je denken aan H2 hout. Dit is onderwater naaldhout, en bovenwater hardhout.

Daarnaast worden ook kunststof damwand systemen of stalen damwanden steeds populairder.

H2 hout

H2H is een duurzaam alternatief voor een volledig hardhouten damwand. De helft bestaat namelijk uit naaldhout (het deel onder water zodat het niet rot) en het bovenste deel bestaat uit hardhout. Het systeem is bekroond met het Cradle to Cradle certificaat. Zeer hoge duurzaamheid en zeer lage milieubelasting.

H2H hout

Damwand systemen

Naast H2 hout zijn er een hoop andere damwand systemen die als alternatief tot hardhout kunnen functioneren

Systemen zoals:

  • Betonnen damwanden

De vorm van een betonnen damwand komt grotendeels overeen met die van de stalen damwand.

Ook is de betonnen damwand geschikt voor beide horizontale en verticale belasting. Dit betekent dat het dus niet alleen functioneert voor grond- en water kering.

  • Kunststof damwanden

Een andere duurzame oplossing is een kunststoffen damwand. Deze damwanden zijn licht van gewicht, hebben een lange levensduur, stevig, en recycle baar. Een ideaal alternatief.

Wij werken veel met ProLock Sigma, geschikt voor de beschoeiing van vijvers en sloten, en de ProLock Omega, dat zich heeft bewezen als zwaardere kerende constructie voor kanalen, rivieren en jachthavens.

Deze systemen onderscheiden zich door de bewezen langere levensduur, de lagere kosten in vergelijking met systemen op basis van hardhout of staal en het feit dat ze volledig recyclebaar zijn en daarmee voldoen aan het cradle-to-cradle principe.

Ook werken we regelmatig met de JLD kunststof damwand. Aan de hand van de ankerkracht en grondgegevens (sonderingen) kan voor nagenoeg elke situatie een passend ontwerp worden gemaakt.

  • Stalen damwanden

De houten damwand wordt gezien de levensduur vaak door overheidsinstantie vervangen door stalen damwanden, bij een goede keuze van het profiel kan de stalen damwand wand wel 2 a 3 keer zo lang mee gaan. Er zijn verschillende profielen die je kunt gebruiken voor stalen damwanden. Het U-profiel en het Z-profiel.

Het U-profiel biedt een breed assortiment van profielen met verschillende geometrische kenmerken. Dit maakt het mogelijk een profiel te kiezen die ideaal is voor beide technisch en economische opzichten.

Het Z-profiel biedt een gunstige verhouding tussen weerstandsmoment en massa

Stalen damwand

Alle opdrachtgevers moeten nadenken over het toepassen van alternatieve materialen voor hardhout. In sommige gevallen betekent het dat je op korte termijn duurder uit komt. Maar, vaak verdien je dit op langere termijn terug omdat de levensduur een stuk beter is en er daardoor minder snel vervanging nodig is.

We denken graag mee over de juiste oplossing rekening houdend met de wensen omtrent kosten en levensduur.

Heb je nog vragen? Laat het ons weten en we helpen je graag verder.

Deel dit bericht, kies jouw platform!