Beschoeiing, waar moet je op letten?

 

Denk je erover na om beschoeiingen te plaatsen? Dan is het wel belangrijk dat je weet waar je aan begint. Wij leggen je graag uit waar je op moet letten.

Wat is beschoeiing?

Een beschoeiing is een (vaak) houten constructie die wordt gebruikt voor verhoogde tuinborders of als walkant van water. Het wordt gebruikt om te beschermen tegen water en zorgt er ook voor dat de grond niet verzakt.

Wanneer moet je een beschoeiing vervangen?

Wanneer de grondkerende functie slechter begint te worden is beschoeiing toe aan vervanging. Dit kun je zien wanneer de beschoeiing gaat wijken en of als er grond lekkage begint op te treden, er komen dus gaten cq verzakkingen achter de beschoeiing.

De juiste materialen voor beschoeiing

Er zijn veel materialen waarvan beschoeiingen worden gemaakt, zoals beton of kunststof, maar over het algemeen worden beschoeiingen gemaakt van hout, en omdat beschoeiingen regelmatig in het water worden gebouwd is het verstandig om hardhout te gebruiken, omdat dit minder snel rot.

Wat belangrijk is om rekening mee te houden is dat de houtsoort een duurszaamheidsklasse 1 heeft. Met hout met duurzaamheidsklasse 1 gaan de bouwwerken van MRS Waterbouw minimaal 25 jaar mee.

Houtsoorten zoals Azobe en Angelim Vermelho zijn goede houtsoorten om hiervoor te gebruiken.

Als je geen hardhout wilt gebruiken voor je beschoeiing is kunststof een goed alternatief.

Geef altijd aan wat je wensen zijn met betrekking tot het ontwerp, maar ook voor de levensduur, dan kunnen wij hiervoor een passende constructie ontwerpen.

Levensduur

De levensduur van de beschoeiing is een belangrijk onderdeel van de beschoeiing, een juiste keuze van de materialen en afmetingen zorgt er voor dat een ontwerp minimaal 25 jaar kan mee gaan.

MRS waterbouw kan voor een goed ontwerp zorgen op basis van 20 jaar ervaring en hiervoor de nodige constructie berekenen.

Vergunningen

In Nederland moet je voor beschoeiingen vaak rekening houden met een vergunningsaanvraag. Beschoeiingen voor particulieren mogen vaak tot maximaal 1 meter kerende hoogte zonder een vergunning worden aangelegd. Dit kan wel verschillen per gemeente dus check dit altijd nog voor je eigen gemeente. Als het over een walbeschoeiing gaat moet deze meter vanaf de bodem van het water worden gemeten.

Heb je nog vragen? Laat het ons weten en we helpen je graag verder.